lördag 21 februari 2009

Tapenadefile och Cheescake

Okej, detta är ingen matblogg men vi åt så himla gott ikväll att jag bara måste tipsa om det.
Till förrätt så hade vi den här kräftröran på en avocado. Kan verkligen rekomendera den, krämig men ändå lite sting i smaken. Vi köpte vår på Ica Maxi men det finns säkert på fler ställen.

Sen till varmrätt så åt vi tapenade fläskfile och den var så god att jag inte hann med att fota :) Men här kommer receptet, det var verkligen supergott och otroligt enkelt att göra!

Tapenadefile
ca 4 port:
1 stor fläskfilé, putsad
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk soya
4-5 msk tapenade
2 vitlöksklyftor, pressade
salt & peppar

Lägg filén i en ugnsform. Rör ihop allt de andra och häll över filén. In i ugnen 175 C, ca 1 timme. När filén är klar så ta upp den ur såsen och skär i skivor. Rör om i såsen och lägg tilbaka den skivade filén. Vi hade pressad potatis och sallad till, mums!!

Till efterätt blev det en blåbärs cheescake med vit choklad. Tyvärr fick blev den nästan lite för gräddad men den var ändå krämig i mitten. Den var väldigt maffig och vi var så mätta efter middagen så det blev väldigt mycket över. Skall prova att frysa den så kan man ta fram den när man blir sugen :)

Receptet:
300 g digestivekex
150 g osaltat smör
1 dl strösocker
1 dl maizena
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephia
2.5 dl kesella 10%
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad (gärna med citron/limesmak)
1 dl frysta blåbär

Sätt ugnen på 175 grader, varmluft (ca 200 g i vanlig ugn). Smält smöret. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret. Packa blandningen hårt i en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.
Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och färskost och vispa krämigt med en elvisp. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.
Häll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.
Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.

1 kommentar:

  1. Hur mumsig ser inte det dära ut då?? Hmm nu blev jag baka kaka sugen... =)

    SvaraRadera